Polarni zec

Polarni zec se u osnovi razlikuje od običnog, šumskog zeca ili kunića. Veći je, rep mu je mali i potpuno podvijen među zadnje šape, uši kratke, a boju krzna menja zavisno od godišnjeg doba. Zimi je njegovo krzno gusto i belo, a samo su mu ivice ušiju oivičene crnim. Leti mu je krzno tanje i braonkasto-sivo. Dugačak je preko 70 cm, težak oko 6 kg. Mladunci se rađaju u junu, najčešće ih je 4-8 u jednom okotu i sasvim su razvijeni. Polarni zec (Lepus articus)nastanjuje predele Grenlanda i severne Kanade (tundre i kamenite padine), a neke vrste (Lepus othus) samo Aljasku. Uglavnom žive u grupama i nastanjuju otvorena područja na većim nadmorskim visinama. Polarni zečevi su biljojedi, hrane se uglavnom vrbom – izdancima, korom, lišćem, bobičastim voćem, travom, cvećem i dr.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: