Polarni Medved

a

Polarni medved predstavlja jednog od velikog broja članova crvene liste, odnosno, vrsta kojima preti izumiranje. Istovremeno, on je neprikosnoveni vladar severnog dela zemlje. Ljudima koji su po prirodi izdržljivi, i koji su naselili okrutne krajeve Arktika, snažni lovac snežno bele bunde poznat je pod nazivom usamljena lutalica. Međutim, većina nas ovog impozantnog sisara zna pod imenom polarni medved. Polarni medved je najveći predatorna zemlji. Posmatrajući ga kako samostalno preživljava u najneverovatnijim uslovima za život, najbolje se vidi da je on zaista čudnovata, usamljena lutalica.

 

                 Rasprostranjenost polarnih medveda

U potrazi za hranom, jedinke koje žive samostalno, u stanju su da         šetaju preko zaleđenih mora, kroz tundre obrasle mahovinom i  plivaju i do 5000 kilometara. Pa ipak, istraživanja pokazuju da oni  najčešće ostaju u granicama od nekoliko hiljada kvadratnih  kilometara od svog staništa. Čak i pod ovim uslovima, oni su  najrasprostranjeniji medvedi na svetu, u smislu teritorije koju   naseljavaju. Naučnici pretpostavljaju da je razlog za njihovo  naseljavanje ovako velike teritorije nepredvidivost pristupačnosti  njihove omiljene hrane:foka. Kada su malo bolje godine, medvedi   ne moraju da prelaze velika prostranstva da bi došli do svoje  omiljene hrane. Međutim, tokom lošijih godina, ove tamne životinje sa svetlim šarama su voma retke, nalaze se daleko i medvedi su prinuđeni da putuju mnogo više u potrazi za njima.

Medvedi dobri ali spori plivači

Originalno ime polarnog medveda je Ursus maritimus, što u prevodu znači morski medved. Iako su oni odlični plivači, najčešće nisu dovoljno brzi da uhvate foku na otvorenom moru. Zato oni zimi puze do rupa u ledu koje su foke napravile. Kada foka izroni da udahne vazduh, a to mora da učini na svakih desetak minuta, polarni medved skoči i izbaci je iz vode. Međutim, ponekad, oni nisu toliko suptilni, već koriste mnogo direktnije metode. Udarajući led, oni lome njegov površinski sloj pokušavajući da uhvate foke koje se odmaraju ispod.

Beli medvedi plaćaju danak

Beli medvedi plaćaju danak lova i promena u okolini, kao što je otapanje lednika usled globalnog zagrevanja. Sve veća je zabrinutost i za uticaj zagađivača, kao što su živa i druge toksične hemikalije na ove velike sisare. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su one već dospele do lanca ishrane Arktika. Zbog toga, naučnici drže pod budnim okom preko 40.000 medveda koji žive u Kanadi, Rusiji, na Aljasci, Grenlandu i u Norveškoj. Opasnost od uništavanja ekosistema takođe predstavlja pretnju, jer ono može dovesti do problema sa proizvodnjom hrane i manjka pijaće vode.

 Budućnost polarnih medveda

Kako stručnjaci predviđaju, ukoliko se topljenje leda u polarnim predelima nastavi ovim tempom, broj polarnih medveda će se do 2050. godine smanjiti za dve trećine, a najkasnije do 2100. godine, oni će potpuno nestati. U tom slučaju bia kraju 21. veka, jedino moguće prirodno stanište belih medveda bili kanadska arktička ostrva i zapadna obala Grenlanda.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Прати

Добијте сваки нови чланак достављен у ваше поштанско сандуче.

%d bloggers like this: